Největší nebezpečí umělých sladidel a bezcukerných výrobků

Pojďme se na chvíli bavit o výživě. Každý z nás jednou narazil na fakt, že je kolem nás všude plno cukru, který je přidáván mnohdy do pečiva, do jídel, do směsí, no zkrátka na místa, kde by ani neměl co dělat. Proč se vlastně cpe všude cukr? Protože z každého jídla udělá jídlo dobře chutnající, nikoliv dobré. Pokud se projdete v uličce v obchodě, spatříte spoustu výrobků, které mají na své etiketě napsáno – sugar free, no sugar, no added sugar, bez cukru, dietní bez cukru apod. Prosím vás, to jsou všechno žvásty. Varianty bez cukru jsou ještě horší než ty s cukrem. Protože výrobce musí zachovat chuť a to za každou cenu, jinak jeho věrní zákazníci přejdou ke konkurenci. NO a jak si uchováte chuť bez cukru? Tím, že tam dáte umělá sladidla, která sice žádný cukr neobsahují, ale mají  dostatečnou strukturu na to, aby ošálily váš organismus. A to je to největší nebezpečí.

spousta bonbonů a cukru na jednom talíři
 
Mnohdy umělá sladidla zpracovávají velké firmy jako vedlejší produkt při výrobě celé řady výrobků, u mnohých byste se divili, jak tam vlastně něco takového může vznikat. Jsou to chemické náhražky cukru, které mají chutnat, ale neobsahovat. Co to znamená? Vaše tělo je neustále šáleno a vaše mysl je šálena ještě více, než vaše peněženka – proč? Protože si kupujete zbytečně drahé výrobky, které jsou možná i zdraví nebezpečné. Drasticky nízká hladina cukru může totiž způsobit celou řadu negativních stavů, hlavně pro váš mozek, který je neustále v dojmu, že je zásoben cukrem, ovšem cukru v těle moc nenajdete. Zároveň se jedná o syntetické látky, u kterých ještě nejsou probádány všechny vlivy na lidské zdraví.

obrovská cukřenka na restauračním stole
 
Jak se tomu tedy vyhnout? Když už chcete něco zdravějšího než umělá sladidla, která se přidávají do valné většiny výrobků, dejte si raději přírodní sladidla jako je stévie nebo třeba xylitol sladidlo a budete mít rázem vystaráno.