Zábava

Zimní pohádka na hradu, či zámku

Prohlídka hradu nebo zámku v létě, to je běžná a lidmi hojně využívaná zábava, která stmeluje rodinu a aktivně zabíjí volný čas.  Mnoho lidí však neví, že některé hrady a zámky mohou navštívit celoročně, a že takový zasněžený hrad, to opravdu může být krásná zimní pohádka, která potěší oko a srdce leckterého návštěvníka.

zasněžený neuschwanstein

Pojďme se podívat, na která místa můžeme teď na podzim, či v zimě vyrazit. Začneme nejnavštěvovanějším památkou naší země a tím je Pražský hrad, kde si můžete prohlídnout třeba katedrálu Sv. Víta, obrazárnu Pražského hradu, Zlatou uličku a mnoho dalších nejpamátnějších míst naší republiky.

Karlštejn, zámek Zbiroh, zámek Sychrov (známý zámek z pohádky Zlatovláska, nebo Nesmrtelná teta), Loket. To jsou stálice, které mají otevřeno celoročně a stojí za to, najít si čas a podívat se na kus historie naší země.
zámek v zimě

Mnoho návštěvníků potěší, že i honosný a jeden z nejstarších hradů Křivoklát (středočeský kraj) je pro zájemce v zimě dostupný. Ve stejném kraji je i známý a vyhledávaný zámek Dobříš. Jedenáct pokojů ve stylu rokoka a klasicismu už se těší na vaši celoroční návštěvu.

V jihočeském kraji je v zimě dostupný nádherný hrad Rožmberk, nebo pohádkově působící zámek Hluboká nad Vltavou .

Jihomoravský kraj, ten je skutečně hojně navštěvovaný, celoročně. Velkou zásluhu na tom má zámek Lednice a již tradiční akce „Ohřejte se v Lednici“. Skvost světové architektury v zimním oblečení, to opravdu stojí za vidění. Zámecký park, Janohrad (jen zvenčí, přes zimu zavřeno), nebo vyhřívaný palmový skleník už se těší na vaši návštěvu. Lednicko-valtický areál je součástí UNESCO.

Zastavme se ještě u hradu Loket (karlovarský kraj), obklopeného ze tří stran řekou Ohří. Průvodce zde sice chybí, ale můžete si projít hrad od sklepení až po 26 metrů vysokou věž, z které si můžete okolí prohlédnout z opravdu ptačí perspektivy.

Hradů a zámků, které mají otevřeno celoročně je mnohem víc a stojí za to najít si čas, a navštívit sídla dávných panovníků nejen v létě, ale i v zimním období, kdy vše dostává úplně jiný nádech a kde se člověk najednou cítí jako v nějaké zimní pohádce.

 

Related Posts